Het begrip ‘Biophilic design’ was tot voor kort een onbekend fenomeen voor mij. Althans, de term kende ik niet. De achterliggende gedachte herkende ik wel direct. Ik ben dan ook fan. Ken jij het nog niet? Ik zet de basis voor je op een rij.

Wat is Biophilic Design?

Biophilic, oftewel ‘liefde voor het leven’, gaat over de basisbehoefte van de mens om in contact te staan met de natuur, maar ook met de medemens. Als je vanuit deze filosofie ontwerpt, ga je uit van onze natuurlijke behoeftes en de aantrekkingskracht die de natuur op ons heeft. Gedurende onze evolutie hebben we 99,9 procent van onze tijd in de natuur doorgebracht. Onze fysiologie is daar nog steeds op ingesteld.

Leven in een ruimte die volgens de principes van biophilic design is ingericht, heeft grote voordelen voor je welzijn en gezondheid. De natuur is onze basis en biedt energie, verbinding, ontspanning en creativiteit. Als je een aantal elementen en principes uit de natuur in je interieur verwerkt, profiteer je van dit natuurlijke mechanisme.

Het gaat daarbij om directe elementen uit de natuur zoals daglicht, planten, dieren en water, maar ook om meer indirecte elementen zoals uitzicht, vloeiende lijnen, het klimaat, beschutting, ontmoeting, diversiteit, patronen en texturen.

Wat kun je doen om de voordelen van de natuur in jouw interieur te ervaren? Een paar tips:

Diversiteit

Soms wil je ruimte om te bewegen en elkaar te ontmoeten, op andere momenten wil je juist beschutting of privacy. Zorg daarom voor variatie in plekken voor verschillende activiteiten en sferen. Denk aan een grote eettafel, een lekkere loungehoek, een glazen serre met uitzicht of een hangmat om te dagdromen. Ook kan de sfeer per plek variëren. Het is fijn om keuze te hebben.

Hoofdkantoor outdoormerk Patagonia, Amsterdam

Belijning

De natuur kent geen strakke grenzen en lijnen. Deze zijn vloeiend. Ook heb je meestal een vrij zicht en lange zichtlijnen. Hierdoor ervaar je overzicht en toegankelijkheid. Dit bereik je in je interieur door bijvoorbeeld minder wanden en deuren te plaatsen of wanden transparant te maken. Zorg dat je zo veel mogelijk naar buiten kunt kijken en maak lijnen waar mogelijk vloeiend.

Biophiliic ontwerp van Oliver Heath Design

Groei

De natuur verandert continu. Het is fijn als dat in je interieur ook gebeurt. Dat kan letterlijk met planten, maar ook meer figuurlijk door modulaire meubels te gebruiken en door gebruikers de mogelijkheid te geven om hun omgeving aan te passen aan hun wensen en het moment. Zorg dat ramen open kunnen, de verwarming makkelijk hoger of lager kan, dat mensen de opstelling van de meubels kunnen wijzigen of dat zij kunnen kiezen waar en hoe zij zitten. Denk bijvoorbeeld ook aan zitzakken op stranden en scholen.

Zintuigen

Bij de beleving van een woon- of werkplek spelen alle zintuigen een rol. Denk dus verder dan alleen de ogen en bied prikkels voor alle zintuigen. Bijvoorbeeld smaken (smoothies, goede koffie), mooie bloemen, goede muziek, een prettige akoestiek, lekkere geuren (verse appeltaart!), een binnenfontein en natuurlijke materialen met een fijne textuur zoals hout, wol en linnen.

Wil je meer weten over natuurlijke principes in je interieur? Volg dan Bijvoorbeeld Oliver Heath of lees dit artikel van De Architect.

Apple Store in San Francisco (foto: Designboom)
Mos-tapijttegel van Interface